מה עושים כשנתקלים בכלב אבוד ברחוב?
האם קרה פעם שנתקלתם ברחוב בכלב משוטט ללא בעלים, זיהיתם שהוא שייך לבית אבל לא ידעתם מה לעשות? בדיוק על זה אנחנו מתכוונים לענות. בקטע הזה ניתן לכם רשימה של פעולות שאתם יכולים לעשות כדי לאתר בהצלחה את הבעלים של כלב אבוד, כולל קישורים רלוונטיים. לבסוף נציין גם מספר פעולות שאתם יכולים לעשות כדי לוודא שאם חס וחלילה הכלב שלכם יאבד, יהיה קל לאתר אתכם ולהחזיר אותו אליכם.
אז, נתקלתם בכלב בית ברחוב ללא בעלים. מה עושים?
לפני הכול, חשוב לי להזהיר שכלב עשוי להיות חשדן או לפחד מאנשים שאינו מכיר. לעיתים הוא עלול להגיב בצורה שאנחנו לא צופים מראש ולכן חשוב להיות זהירים כשאנחנו באים במגע אתו. כל הכתוב להלן הוא בגדר קווים מנחים בלבד, ובכל מקרה אם תבחרו לגשת לכלב זה על אחריותכם בלבד.
יש מספר סימנים שחשוב במיוחד לשים לב אליהם לפני שבוחרים לגשת לכלב:
-
אם הכלב נראה לא בריא: אם יוצא לו קצף מהפה, יש לו הפרשות כלשהן, דימומים קיצוניים או כל סימן אחר למחלה.
-
אם הכלב מראה סימני תוקפנות: אם הוא נוהם או מאיים עליכם.
-
אם הכלב מראה סימנים של פחד קיצוני: הוא מתכווץ, מנסה לברוח מכם, נמנע מקשר עין, הזנב שלו בין הרגליים או שבורח לו שתן כשאתם מתקרבים.
בכל מצב כזה עדיף לא להתקרב לכלב ולפנות לווטרינר ,לאיש מקצוע או לעירייה. הם ידעו איך לתפוס את הכלב בלי לפגוע בו או להיפגע.
על כל מקרה, אם בחרתם לגשת לכלב, הקפידו על הכללים הבאים:
-
יש לגשת לכלב לאט ובעדינות, בלי תנועות פתאומיות. להקפיד על ידיים בצידי הגוף בזמן שמתכופפים ואז להושיט לאט את היד לכיוון הכלב אבל לשמור על מרחק קל כדי לתת לו ליזום את ההתקרבות. בתקווה שהכלב ייגש לרחרח את היד ויירגע. אם הכלב לא מתקרב חשוב לא לשלוח אליו ידיים.
-
יש להתכופף אל הכלב עם הברכיים, ולא לרכון אליו עם הגב.
-
יש להימנע מקשר עין ישיר, בעיקר עם כלב מפוחד. קשר עין ישיר עשוי להיתפס כמאיים.
-
היזהרו לא ללכוד את הכלב בפינה שאינו יכול לברוח ממנה.
-
במידה ומדובר בכלבה עם גורים, היא עלולה להיות תוקפנית כדי להגן עליהם, היזהרו פי כמה בעיקר ליד הגורים ותנו תשומת לב מיוחדת לתגובות שלה.
ככלל, היו מרוכזים בתגובות הכלב. שימו לב! כלבים אינם מתקשרים כמו בני אדם, קשה להם לומר לנו שהם לא רוצים שנתקרב ולכן הם תמיד עלולים להפתיע.
אז, הכלב נתן לכם להתקרב אליו ולגעת בו, ואתם רוצים למצוא את הבעלים. מה לעשות עכשיו?
1. חפשו דסקית על הצוואר, או כיתוב על הקולר – פעמים רבות תהיה דסקית תלויה על הקולר של הכלב. על הדסקית יהיו כתובים שם הבעלים ומספר הטלפון שלו. לעיתים הפרטים הללו יהיו רקומים או מודפסים ישירות על הקולר עצמו. אחרי שמצאתם את הפרטים הללו תוכלו ליצור קשר עם הבעלים ולהחזיר אליהם את הכלב.
2. עשו סיבוב קצר עם הכלב וחפשו אנשים שמכירים אותו – בדרך כלל הכלב לא יהיה רחוק ממקום המגורים שלו. יכול להיות שאנשים מסביב, בעיקר בעלי כלבים אחרים, מכירים את הכלב ויוכלו לקשר אתכם עם הבעלים. שווה במיוחד לנסות בפארק כלבים קרוב, אם אתם מכירים כזה.
3. פנו לעמותת "הסורקים" – לכל כלב בית יש שבב מיוחד שהוזרק מתחת לעורו. ניתן לקרוא את מספר השבב באמצעות מכשיר מיוחד ולאתר באמצעותו את הבעלים של הכלב ואת מספר הטלפון שלו. בעמותת "הסורקים" פעילים מתנדבים רבים מכל הארץ המחזיקים מכשיר כזה. הם ישמחו להגיע ולסרוק את השבב של הכלב על מנת לאתר את הבעלים ללא תשלום. ניתן לפנות לעמותה דרך הלינק הזה:
4. פנו לווטרינר או לעמותת אימוץ – אפשרות נוספת היא לקחת את הכלב לווטרינר או לעמותה העוסקת במסירת כלבים לאימוץ. במקומות אלו יש מכשירים לקריאת השבב של הכלב והם יכולים לסייע במציאת הבעלים. שימו לב שחלק מהעמותות נגישות לציבור רק בסוף השבוע, בעוד שווטרינרים עשויים לעבוד במהלך השבוע אך לא בסוף השבוע (שימו לב שהשירות ניתן חינם הן אצל הווטרינר והן בעמותות).
5. לפרסם מודעות עם פרטי הכלב - אם לא נמצא שבב, או שהשבב לא תקין, כדאי לנסות לפרסם מודעות בפייסבוק ולתלות מודעות באזור בו נמצא הכלב. המשפחה של הכלב בוודאי דואגת ומחפשת אותו באינטנסיביות. הם יפנו אליכם ברגע שיראו את המודעה.
לבסוף מספר טיפים שאתם יכולים לבצע כבר עכשיו למקרה שכלבכם חס וחלילה ילך יום אחד לאיבוד:
1. הקפידו ללכת עם רצועה – גם כלב צייתן עשוי להיבהל ולברוח. תמיד עדיף לטייל עם הכלב רק כשהוא קשור ברצועה ולשחרר אותו רק במתחמים סגורים המיועדים לכך (פארקים לכלבים).
2. סגירת פרצות בגדר - אם יש לכם חצר, איטמו מראש פרצות בגדר כדי שהכלב לא יוכל לברוח דרכן.
3. סירוס ועיקור – כלבים רבים בורחים בתקופת הייחום כדי להזדווג. עיקור או סירוס יכולים למנוע מהכלב לברוח, למנוע המלטה של כלבים שעלולים להיזרק לרחוב, ואפילו יזכו אתכם בהנחה על עלות החיסונים של הכלב. זה גם בריא לכלב ועשוי להעריך את חייו.
4. מכשיר GPS ייעודי – את המכשיר מצמידים לקולר של הכלב או שמים אותו בתור קולר. במקרה שהכלב אובד ניתן לאתר אותו באמצעות המחשב או הטלפון הנייד.
5. כיתוב על הקולר – הצמידו לקולר של הכלב דסקית עליה כתוב הטלפון שלכם ושם הכלב. לחלופין ניתן לרקום את הפרטים הללו ישירות על הקולר או לכתוב עליו עם טוש בלתי מחיק עבה.
6. בדקו שהשבב תקין – בקשו מהווטרינר או מחבר עם מכשיר קורא שבבים לוודא שהשבב קריא ושהפרטים שכתובים עליו נכונים. אם יש לכם את מספר השבב ניתן לאתר את הפרטים הקשורים אליו באתר הזה:
https://www.moag.gov.il/Pages/DogSearch.aspx
לסיכום, במידה ומצאתם כלב ברחוב, יש לכם מגוון אפשרויות לאיתור הבעלים שלו. נסו לחפש פרטים מזהים על הקולר, פנו לאנשים מסביב, בקשו ממישהו לסרוק את השבב של הכלב. אם כל אלו לא עובדים כדאי לפרסם מודעות עם פרטי הכלב. כמו כן, נסו לוודא שעל הכלב שלכם יש פרטים מזהים כמו דסקית על הקולר – והשבב שלו תקין והפרטים בו מעודכנים. זה יכול לעזור המון לכם ולכלב בכל מקרה שלא יהיה.